Winterbanden in de zomer
Vraag gesteld door J.F. Staverman op 12 augustus 2020
GEEN Vraag maar constatering. Nonsens wat ze nu weer verzinnen met rijden in de zomer met winterband dat het gaat om leven en dood, zeer onprofessioneel. Auto rijden is gevaarlijk, ik ben ook blij als ik s'avonds veilig thuis ben gekomen met al die gekken in het verkeer want ikzelf houd altijd afstand.
Nu de winterband: ik heb een Peugeot 206cc met winterbanden gekocht en als ze op zijn, misschien snel, dan ga ik over op all season banden. Ik moest een keer een noodstop maken bij verkeerslicht dat op rood ging, de auto stopte direct en ik heb een goedkoop merk. Het verbruik valt mee, auto rijden is nooit goedkoop. Het enige is dat de band eerder slijt!
Nogmaals, men moet niet overdrijven. Ik rij al 50 jaar schadevrij. Ik ben Vrachtwagen Chauffeur en Rijinstructeur geweest. Zelfs vroeger met al de sneeuw paste ik mij aan en zag idioten hard rijden dat ik tegen mijn passagier zei "die krijgt een ongeluk" en dat maakte ik 2 keer mee en er was heel veel sneeuw in de winter. Ik deed een keer (ik was 19 jaar) met mijn Renault Ondine 8 uur naar de Franse grens (Tourcoing). Maar één rondje gemaakt door die gekke motor achter maar niks geraakt. Ik heb dus de kennis.
Antwoord van Erik Jan
ANWB ExpertU bedoelt waarschijnlijk het jaarlijkse persbericht van de Bovag dat er nog veel auto’s op winterbanden blijven rijden in de zomer. De Bovag schat het aantal auto’s tijdens de hittegolf van 2020 op 500.000. De brancheorganisatie noemt dat gevaarlijk en dat is in potentie ook zo. De ANWB noemt het verre van ideaal en maakt automobilisten ook bewust van de langere remweg. Het is een feit dat winterbanden in de zomer minder goed presteren dan zomerbanden in de zomer en dat de verschillen vooral afhankelijk zijn van de buitentemperatuur.
Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. We hebben dat onderzocht. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/h kan een auto met zomerbanden op droog wegdek binnen 12 meter stilstaan. Maar een auto met winterbanden heeft onder dezelfde omstandigheden zo'n 14 à 15 meter nodig. Bij een buitentemperatuur van zo'n 35°C zijn de remprestaties van winterbanden zo'n 30% minder dan die van zomerbanden. In het bovenstaande voorbeeld (bij 50 km/h) zou de auto op winterbanden dan dus zo'n 19 meter nodig hebben om tot stilstand te komen. De remweg neemt met de snelheid kwadratisch toe, dus bij hogere snelheden worden de verschillen groter.
Het kan dus wel, het is ook niet verboden om met winterbanden in de zomer te rijden. Het kan wel het verschil maken tussen op tijd stil staan of een aanrijding veroorzaken. Automobilisten daarop wijzen, dus feitelijke informatie verschaffen, is het minste wat Bovag en ANWB kunnen doen in het belang van de verkeersveiligheid. U schrijft dat u bewust bent van de langere remweg op winterbanden tijdens de huidige hittegolf, en afstand houdt. Ik hoop dat de automobilist die achter u rijdt op winterbanden, dat ook doet.
Deel deze pagina