Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

tweedehands auto kopen voor korte maar onbepaalde tijd

Vraag gesteld door W. de Nie op 25 augustus 2020

Vanwege corona hebben wij onze auto en caravan achter moeten laten in Marokko. Het ziet er naar uit dat dit nog langer gaat duren. Om toch vervoer te hebben overweeg ik nu een Opel Mokka X automaat te kopen van sept 2016 76k kilometers. Prijs ca 18000. Als ik mijn spullen in Marokko kan gaan ophalen wil ik deze auto weer kwijt. Tegen welke prijs zou ik hem weer moeten kwijtraken na resp 2, 4 6 of 8 maanden? Of heeft u wellicht een beter idee?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Op onze website kunt u richtprijzen van gebruikte auto's vinden. Voor de bedoelde Opel Mokka X uit 2016 zult u zien dat bij een richtprijs "Kopen bij een Bovag autobedrijf met garantie" van ca. 18.000 euro een inruilprijs van ca. 16.000 euro hoort. Bij inruil wordt nog uitgegaan van een transactie met een te kopen auto. Als u alleen wilt verkopen dan daalt de richtprijs tot onder de 15.000 euro. Met 2, 4, 6 of 8 maanden en een wat hogere kilometerstand is de te verwachten richtprijs nog weer wat lager. Over 4 maanden hebben we ook een jaarwisseling, de 2016 auto is dan (in 2021) niet meer 4 jaar maar 5 jaar oud. Alles tezamen denken we dat u voor deze optie rekening zult moeten houden met een prijs die ca. 4.500 euro lager ligt dan aanschaf.

Als u voor een lager bedrag een oudere auto koopt dan zal de te verwachten waardedaling ook veel kleiner zijn. Verder zou u nog even kunnen kijken naar de populariteit van de auto. De Opel Mokka X scoort wat dat betreft niet heel goed. Alternatieven zoals bijvoorbeeld de Suzuki Vitara of de Mazda CX-3 zijn veel meer gezocht. De kans om makkelijk een goede prijs bij wederverkoop te realiseren is dan aanmerkelijk groter.

Een andere optie zou het huren van een auto zijn, voor een langere aaneen gesloten periode. Veel verhuurmaatschappijen hebben lagere tarieven voor een langere termijn. Als een middenklasse auto, globaal normaal zo'n 350 euro per week aan huur kost kan dat voor langere termijn wel dalen richting 200 euro per week. Maar goed, 6 maanden is 26 weken, dat wil je dan ook niet.

Dan is de optie van een oudere, goedkopere, tweedehands auto wellicht toch het meest risicoloos.