Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak voor Toyota Yaris 1.5 full hybride CBR-automaat

Vraag gesteld door M.Y. Jonkers-Asperslag op 19 augustus 2020

Ik wil in de toekomst 2 elektrische fietsen (nog niet gekocht, dus gewicht onbekend) met deze auto kunnen vervoeren. Kan dit met deze auto en wat voor soort trekhaak adviseert u. kan dit een afneembare zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over de keuze van een trekhaak wanneer u met een Toyota Yaris Hybrid daar twee e-bikes op wilt vervoeren.

Of de trekhaak afneembaar is of met een vaste kogel maakt feitelijk voor het te dragen gewicht niet uit omdat de maximale kogeldruk volgens opgave van de autofabrikant bepalend is. Dat kan naar beneden afwijken van wat de trekhaakfabrikant opgeeft en de laagst opgegeven waarde is wettelijk gezien leidend. En dat is eigenlijk altijd de kogeldruk volgens opgave van de autofabrikant.

Van de huidige generatie Yaris is dat volgens Toyota maximaal 50 kg. Dus welke trekhaak u er ook onder laat plaatsen die misschien van de trekhaakfabrikant 75 kg mag hebben, het gewicht van 50 kg mag wettelijk formeel niet overschreden worden. En de optelsom van twee e-bikes mét drager gaat al gauw richting de 70 kg. En dat is volgens Toyota té veel om op de kogel te zetten en dient u zich daar ook wettelijk aan te houden.