Naar artikel

krekelgeluid rechter achterwiel

Vraag gesteld door op 17 augustus 2020

Ik heb sinds kort tijdens het rijden zo nu en dan last van een soort krekelgeluid bij mijn rechter achterwiel. Ik heb een mazda mx5 (NB uit 2004) met 115.000 op de teller en heb deze net voor een grote beurt langs de garage gehad. Ze hebben daarbij de remschijven en remklauwen van beide achterwielen vervangen. Het geluid doet zich voornamelijk voor op de snelweg en voornamelijk aan de rechterkant, maar soms ook links. De auto heeft achterwielaandrijving.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Mazda MX-5 heeft recent nieuwe achterremmen gekregen maar zo nu een dan hoort u een bijgeluid bij vooral het rechter achterwiel.

Kennelijk heeft u het geluid vóór de vervanging niet waargenomen en zou het dus met die reparatie te maken kunnen hebben. Ik denk dat naast remklauwen en schijven uiteraard ook de blokken vervangen zijn. Deze worden gemonteerd met een verende plaatjes en andere hulpstukken voor een goede werking. Het zou kunnen dat zo'n plaatje soms nét de remschijf raakt en dat levert naar mijn mening een meer ''tsjilpend'' geluid op dat u mogelijk interpreteert als van een krekel. Dat is op zich redelijk onschuldig maar zeker nieuwe remmen moeten zonder bijgeluiden kunnen functioneren, ook met de rem los.

Alle reden om terug te gaan daar de betreffende garage. Ik denk dat de remklauw even los moet om te bekijken of een montage veertje misschien soms ergens aanloopt. Het zou ook nog kunnen dat de beschermplaat achter de remschijf, de z.g. ankerplaat, soms nét de remschijf raak met ook mogelijk een soortgelijk geluid. Deze kan makkelijk wat verbogen worden en is dus ook simpel op te lossen.