Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling van Tiguan

Vraag gesteld door op 12 augustus 2020

Ik heb vorig jaar een VW Tiguan kenteken X gekocht met ongeveer 27.000 km. Deze auto zat tot januari dit jaar nog in de fabrieksgarantie. In oktober ging de koppeling slippen en heb ik nadat dit erger werd de auto bij een autobedrijf gebracht. Ook het overschakelen naar de tweede versnelling verloopt stroef. In december 2019 is de koppeling met drukgroep vervangen onder garantie, het schakelen was een bekend probleem bij deze auto's.

Koppeling weer goed maar nu na ongeveer 6000 km het zelfde probleem met de koppeling maar geen fabrieksgarantie meer. Wat zijn nu mijn rechten? Moet de garage deze weer vervangen onder garantie? Is er een ander probleem bv een lekkende keerring van de versnellingsbak waardoor deze ellende ontstaat?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De koppeling van uw handgeschakelde Volkswagen Tiguan uit januari 2018 vertoont na reparatie in december 2019 op dit moment wederom problemen. Ik maak uit uw verhaal op dat de volledige koppeling is vervangen onder fabrieksgarantie in december 2019. Er is kennelijk sprake geweest van een mechanisch gebrek dat onder garantie viel. Nu, 8 maanden en 6000 km verder zijn er klachten met de koppeling teruggekomen. Het gaat om een auto uit januari 2018.

Wat de technische oorzaak daarvan is kan ik op afstand niet vaststellen. Hetzelfde probleem kan zijn teruggekomen of er is iets anders kapotgegaan. Dat zal uit technisch onderzoek moeten blijken. De levensduur van de koppeling is ook afhankelijk van gebruiksomstandigheden en hoe hij wordt bediend. Een defect of versnelde slijtage kan ook ontstaan door een defect waar u als bestuurder geen invloed op kan hebben en welk defect dan ook als ‘spontaan’ wordt omschreven. De fabrieksgarantie is bij dit merk twee jaar en is in januari 2020 verlopen.

Formeel zou u op basis van non conformiteit dit gebrek kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie voor een bindende uitspraak. U zou óók in onderhandeling kunnen gaan met de leverancier om tot een redelijke coulance regeling te komen.

Van een complete koppeling mag u verwachten dat bij normaal gebruik en onderhoud deze minstens 100.000 km meegaat. Wanneer de totale kosten voor u gehalveerd worden en de ander helft voor de leverancier, zou dit naar omstandigheden een acceptabele oplossing kunnen zijn. Zoals gezegd is de Geschillencommissie óók een optie maar de gehele afhandeling neemt de nodige maanden in beslag.