Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk voor 2 e-bikes

Vraag gesteld door F.C.M.A. van Oosterhout op 14 augustus 2020

Wat is de maximale kogeldruk voor 2 e-bikes (elk 22 kg) + 14 kg fietsendrager op een Citroën C3 Aircross SUV 110PK? Brink zegt 50kg.Bosal zegt 60kg. Is er zoiets als een 10% tolerantie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoeveel gewicht er mag op de trekhaakkogel van uw Citroën C3 Aircross.

Brink en Bosal geven een verschillend gewicht op en feitelijk is die opgave niet van toepassing. De maximale kogeldruk wordt formeel opgegeven door de autofabrikant en is dat gewicht ook leidend. De trekhaakfabrikant kan een hoger gewicht opgeven maar het laagst opgegeven gewicht is bepalend en dat is eigenlijk altijd wat de autofabrikant opgeeft. En in de handleiding van uw auto vindt u voor alle C3 Aircross uitvoering een maximale kogeldruk opgegeven van 50 kg. Dat gewicht is dus van toepassing óók wanneer een trekhaakplaatje 60 kg laat zien.

Dus formeel zijn in uw geval twee e-bikes mét drager volgens de letter van de wet niet toegestaan. Het is zeker niet zo dat de trekhaak dergelijke gewichten niet aan kan maar de opgegeven maximale kogeldruk van de autofabrikant dient nu eenmaal niet overschreden te worden. Daar is geen bepaalde tolerantie voor maar het is ook weer niet zo dat de combinatie kogeldruk en fietsendrager zo nadrukkelijk de aandacht heeft bij de politie.