Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe laaghangende van fietsendrager te verhelpen

Vraag gesteld door P. van Vliet op 17 augustus 2020

Ik heb een Subaru forester uit 2008. In de auto is ook lpg ingebouwd. Ik heb vorig jaar bij de anwb een thule fietsendrager gekocht voor de 2 ebikes.
Wanneer ik de drager op de trekhaak monteer en de fietsen erop plaats zakt de wagen wat in. Een beetje verkeersdrempel schampt al de onderkant van de fietsendrager. Ook vind ik de fietsen wat schuin naar achteren staan. Hoe beide zaken te verhelpen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat bij het nemen van verkeersdrempels de fietsdrager nog weleens geraakt wordt.

Wellicht gaat het om een gewicht op de kogel van 65-70 kilo in totaal. Ik kan me voorstellen dat onder dergelijke omstandigheden bij het nemen van een drempel er dan weleens iets geraakt wordt. De kogeldruk kan bij het nemen van een verkeersdrempel ineens het meervoudige zijn van wat er statisch op de kogel staat. Op dat moment kan de fietsdrager best weleens in contact komen met het wegdek, met name ook omdat i.c.m. met het gewicht van de LPG tank de achterkant van de auto wat achterover gaat hellen en de vering nadrukkelijker gaat inzakken. Dat verklaart ook waarom de drager met fietsen niet loodrecht op de kogel staat.

De oplossing zie ik niet in de fietsendrager die van het betreffende merk dit soort klachten eigenlijk ook helemaal niet kent. Mits uiteraard juist gemonteerd volgens de handleiding. U zou wel kunnen overwegen hulpveren te laten plaatsen om het veerkarakter wat stugger te maken, naar mate de belasting van de achteras toeneemt. Maar ik denk dat het de combinatie is van een geplaatste LPG tank ruim achter de achteras en vervolgens de massa twee e-bikes met drager aan de staart van de auto. Dat gewicht is in totaal best van invloed op het veersysteem dat mogelijk op basis van de leeftijd en kilometerstand in de loop der jaren wat van zijn stugheid is kwijtgeraakt.

Een set progressieve hulpveren lijkt me dan een passende oplossing en zal onbelast de auto niet direct een stugger veerkarakter geven.

Zie voor meer info deze hulpveren fabrikant.