Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid

Vraag gesteld door Holtman op 17 augustus 2020

Achter het stuur zittende hoor ik links ter hoogte van mijn raamstijl een rommelend geluid ( als of je je hand in een bak balletjes beweegt ) ik heb de auto gekocht met een gebroken linker veer en heb beide veren incl schotels laten vervangen.
Het gaat hierbij om een Saab sport sedan uit 2009

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid bij uw Saab. Schroefveren zijn vanwege breuk al vervangen inclusief veerschotels.

Ik weet niet onder welke omstandigheden de bijgeluiden hoorbaar zijn maar het lijkt wel van de wielophanging afkomstig te zijn. De veerpoten zijn kennelijk niet vervangen en bij korte oneffenheden zou u een dergelijk geluid kunnen horen wanneer de schokdemper bovenin wat ruimte heeft. Slijtage dus en levert bij korte oneffenheden in het wegdek een rommelend nokkend en klokkend bijgeluid op.

Dat kan ook veroorzaakt worden door versleten stabilisatorstangetjes die bij het wiel gemonteerd zijn . En wat speling zitten op de stabilisator ophangrubbers is ook mogelijk maar dat komt niet echt overeen met de locatie waar u het hoort. Nader onderzoek is uiteraard noodzakelijk maar de veerpoot of stabilisator stang zijn wat mij betreft de voornaamste verdachten.