Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Expertise op schadeherstel

Vraag gesteld door op 21 augustus 2020

Mijn Toyota Yaris hybride (2018) is van achteren aangereden. Totale schade +/- 8750 euro.Niet total loss en wordt gerepareerd. Gaarne wil ik weten wat de waarde vermindering is en of de auto goed gerepareerd is. Doet u hierop controle?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto heeft een fikse aanrijdingsschade en u wilt weten wat de waardevermindering is.

Een waardevermindering kan alleen geclaimd worden bij zeer jonge auto's tot circa 3 - 4 jaar oud. Waardevermindering wordt dan vastgesteld aan de hand van de NIVRE-formule. Wat leeftijd betreft zou uw auto daarvoor in aanmerking kunnen komen maar is een ingewikkelde berekening. 

Deze schade wordt niet vergoed door de eigen cascoverzekering, maar kan wel geclaimd worden bij een aansprakelijke tegenpartij. De expert zal de waardevermindering vaststellen en is daarom ook het advies uw tussenpersoon of verzekeraar te verzoeken een dergelijke berekening te maken. Die berekening is op basis de Richtlijn waardevermindering Personenauto's van het Nivre die té ingewikkeld is om op basis van het schadebedrag zomaar te kunnen roepen wat de waardevermindering moet zijn. Zoals gezegd zal op basis van het schaderapport de expert dat kunnen berekenen.

Helaas beschikt de ANWB niet meer over technostations om het schadeherstel te kunnen beoordelen. Over het algemeen hebben wij de ervaring dat erkende schade herstelbedrijven dat vakkundig en precies uitvoeren en horen we daar zelden klachten over. Een reguliere garage kan altijd ter geruststelling het herstel beoordelen en heeft u altijd de brancheorganisatie Focwa  achter de hand wanneer u er duidelijk ontevreden over bent.