Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting vervangen 1.2 TSI VW

Vraag gesteld door op 20 augustus 2020

Ik heb een vraag over mijn Volkswagen Polo (BJ 2013) die ik 2e hands gekocht heb in 2017. Sinds kort hoor ik geratel onder mijn motorkap, nu blijkt dat mijn distributieketting vervangen dient te worden, terwijl er pas 97.000 km mee gereden is. Het internet staat vol met slechte ervaringen met 1.2 TSI motoren en op jullie site lees ik veel expert verhalen over het zelfde probleem. Jullie geven ook aan dat de ketting een autoleven mee zou moeten gaan en dat de reparatie onder coulance of gratis uitgevoerd zou moeten worden. Mijn auto is altijd dealer onderhouden (niet altijd door VW). Kunnen jullie mij vertellen waar ik recht op heb in deze situatie en bij wie ik het evt. zou kunnen verhalen? Dat is mij nog niet helemaal duidelijk.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De distributieketting van uw VW Polo is bij de genoemde tellerstand aan vervanging toe. U vraagt of u nog ergens recht op heeft.

Het is inderdaad zo dat de levensduur óók in uw geval niet is wat u in alle redelijkheid had mogen verwachten. Wanneer wat dat betreft dus het product non-conform is zou je echter de verantwoordelijke koper aansprakelijk moeten stellen. Ik weet niet waar u de auto gekocht heeft maar formeel zou u die partij aansprakelijk moeten stellen. U zou een poging kunnen wagen maar drie jaar na aanschaf én het feit dat de afgelopen jaren een dealer nooit in beeld is geweest maakt uw positie niet sterk. Is het een auto aangekocht bij de dealer en daar ook trouw in onderhoud, zou dat uw positie een stuk sterker kunnen maken maar dat is helaas niet het geval.

Maar misschien zou de onderhoud uitvoerende garage eens een balletje kunnen opgooien bij de plaatselijke dealer. Het zou kunnen dat collega's onder elkaar tot een passend compromis kunnen komen. En uiteindelijk is uw garage ook verantwoordelijk voor het onderhoud en zou het om die reden ook logisch zijn wanneer hij probeert voor u ergens iets van coulance te halen. Of anders toch maar eens gaan praten met de verkoper van destijds.