Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diameter banden

Vraag gesteld door J. van Duin op 27 augustus 2020

Ik heb een Peugeot J5 camper benzine Bj 1992. In de bergen van Spanje en Portugal heeft de camper heel veel moeite om de berg op te komen. Nu staat er naast mij een Peugeot j5 diesel Bj 1992.De Portugese  camper heeft veel grotere banden dan mijn camper. De diameter van mijn banden zijn 63 cm .De Portugese banden 68 cms. Mijn vraag is als ik ook banden met een grotere Diameter onder mijn camper doe gaat de camper dan harder of zachter rijden en is hij ook sterker de bergen op?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de prestaties van een een oude camper in relatie tot de bandenmaat. U schrijft dat uw Peugeot J5 met benzinemotor slecht presteert in de bergen. Door montage van andere banden veranderen de motorprestaties niet. In theorie zou u met kleinere banden beter kunnen optrekken en een betere trekkracht kunnen ervaren, maar dat ligt aan het feit dat de motor met kleinere banden bij dezelfde snelheid meer toeren draait. In de praktijk zou ik geen andere bandenmaat monteren dan origineel onder de auto hoort, in verband met andere nadelen.

De enige tip die ik bij deze camper kan geven is om bergopwaarts zo laat mogelijk te schakelen, dus de motor toeren te laten draaien.