Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect automatische versnelling Toyota yaris

Vraag gesteld door op 16 augustus 2020

De auto schakelt plotseling niet meer. Het betreft een automaat.  Volgens de garage is de versnellingsrobot stuk, slijtage!!! bouwjaar april 2008 en heeft 65.000 km gelopen. Dat verwacht ik niet van een betrouwbare auto als Toyota
Kosten zijn ontzettend hoog voor deze reparatie. Weet u of dit vaker voorkomt bij dit merk? Alvast bedankt voor uw antwoord!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de garage is de versnellingsrobot stuk van de automatische transmissie van uw Toyota Yaris. U vraagt of dat vaker voorkomt.

De schakelrobot of actuator is wel een zwakke schakel van deze automaat. Dat geldt ook voor het kleinere broertje, de Aygo en voor de aanverwante modellen van Citroën en Peugeot die daar ook nog weleens door worden getroffen.

Ik wil het na 65.000 km niet plaatsen onder de noemer ''normale slijtage'' maar is dit component eigenlijk simpel gezegd niet heel erg duurzaam. De Yaris is inmiddels 12 jaar oud en zal een dealer niet zo snel meer komen met een financiële compensatie. Maar het komt zeker vaker voor en óók wel bij andere merken die gebruik maken van een dergelijke gerobotiseerde automaat die door Toyota MMT genoemd wordt. Spijtig genoeg is het een prijzige ingreep en kan ik me voorstellen dat gezien de reputatie van Toyota dit een bittere pil is.