Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

cupping

Vraag gesteld door op 17 augustus 2020

Renault Clio 2000
2019 zomerbanden (165 65 14) LM-velg cupping geluid
2019 winterbanden stalen velg geen cupping  geluid
2020 andere zomerbanden (175 65 14) op LM-velg                                   Gebruikte banden UniRoyal geen geluid na 1-2 mnd weer geluid van cupping
APK bij garage en inspectie. Volgens garage ligt het aan merk band en ouderdom van de band. Heb het aangekaart bij bandenleverancier maar nog geen antwoord

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Cuppende banden is geen onbekend verschijnsel. Het is het ongelijkmatig slijten van het profiel met een zaagtand-achtig effect. Dat levert dat hinderlijke brommend bijgeluiden op en komt meestal van de achterbanden vandaan die voor dit verschijnsel wat ontvankelijker zijn vanwege de achterasconstructie.

Een voorwaarde is uiteraard dat de wielstanden in orde zijn. Dat is de feitelijke basis voor een gelijkmatige bandenslijtage en het stuur- en weggedrag zoals door de fabrikant uitgedokterd. Desondanks kan het cuppen dan toch voorkomen en is het vaak een combinatie van bandenmaat en overige specificaties, de betreffende bandenfabrikant en de bewuste auto. Een platte, brede band met hoge snelheidscodering kan weer wat gevoeliger zijn voor dit verschijnsel dan een wat meer standaard maat. Alles bij elkaar kan de band het dan soms nét niet goed vinden met de auto, met na verloop van dit vervelende effect. Hoewel het na twee manden in uw geval wel buitensporig snel is.

Misschien moet u de reactie van de bandenleverancier nog even afwachten. Maar één maat breder zoals bij de huidige banden is wel nadelig. Minder druk per vierkante centimeter, bij een in uw geval 1 cm breder loopvlak, kan het proces wel wat versnellen. Maar mogelijk wordt de oplossing gevonden in een ander merk band én met het bijkomend advies de zomerwielen bijvoorbeeld na de winterbanden periode met voor en achter te wisselen. Dan krijgt cuppen minder kans.