Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverhuur Italie: erg duur door kinderstoeltjes

Vraag gesteld door op 17 augustus 2020

Wij gaan een week naar Pisa met ons gezin (2 volwassen en 2 kinderen). Ik zie dat de meeste autoverhuurders echt de hoofdprijs rekenen voor het bij huren van kinderen stoelen. Ter illustratie: een stationwagen kost ongeveer 280 euro om te huren voor 7 dagen. De stoeltjes kosten 21,50 per stoel PER DAG. Dus het huren van de stoeltjes kost meer dan het huren van de auto zelf. Ik ben niet de enige die dit een probleem vind: https://www.ad.nl/auto/autoverhuurders-kleden-toeristen-uit-met-peperdure-extra-s~a23a83cf/

Nu gelden er in Italië afwijkende afspraken m.b.t. het gebruik van een autostoeltje: deze moet een alarm hebben volgens jullie site (https://www.anwb.nl/vakantie/italie/informatie/verkeersregels).

Nu is mijn vraag: is er een autoverhuurder die tegen een relatief normale prijs een stoeltje aanbiedt? En kan ik in de problemen komen als ik toch mijn eigen stoeltjes meeneem vanuit Nederland en die gebruik?

Echt schandalig dat ze dit zo goed in Italie. Ter vergelijking: ik heb tijdens een rondreis in Zuid Afrika via Hertz een stoeltje geboekt voor een totaalprijs van 25 euro voor 2 weken. Zelfde stoel in Italië, via dezelfde verhuurder voor 14 dagen: 301 euro. Echt te gek voor woorden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De verhuurder van een huurauto vraagt voor de huur van twee autostoeltjes een buitensporig bedrag.

Wanneer ik kijk naar andere Italiaanse verhuurders dan kom ik op ongeveer 50-100 euro per stoel gedurende de gehele huurperiode van een week. Echter kunt u daar gedurende een week niet voor 250 euro een stationwagen huren. Die prijs is dus wel erg scherp en lijkt het verhuur van extra's een belangrijk verdienmodel te zijn, zeker wanneer je als toerist genoodzaakt bent in een huurauto aldaar een zitje te gebruiken met een inmiddels verplicht alarm. Je mag dus in zo'n geval niet het eigen stoeltje gebruiken vanwege een Italiaans gekentekende huurauto en kan een boete 81 euro tot zelfs 326 euro bedragen wanneer u meerdere keren wordt aangehouden. Dus het lijkt er wel op dat de huur van een stoeltje aldaar onvermijdelijk is en men er buitensporige bedragen voor durft te vragen om die reden.

Ik zal uw verhaal in ieder geval ook melden als een ledensignaal bij de betreffende afdeling. De verplichting van een dergelijk stoelalarm is nog redelijk vers en is het goed om dat eens nadrukkelijk te volgen. Met name omdat het bij een Italiaanse huurauto aldaar een voldongen feit is en het niet zou mogen zijn dat daar vervolgens een financieel slaatje uit geslagen wordt.