Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto controleren voor vakantie

Vraag gesteld door op 12 augustus 2020

Eind deze maand ga ik voor het eerst met mijn eigen auto op vakantie. Mijn Peugeot 107 is geen luxe auto, maar heeft wel airco. Deze is in januari 2e hands aangeschaft, dateert uit 2009. Echter, bij aanschaf bleken er problemen te zijn. Het raam gaat niet altijd goed dicht, de ABS ging automatisch aan en de kilometerteller aanwijzer deed niks meer. Deze problemen zijn opgelost en hebben zich niet meer voorgedaan. Mede met hulp van een rechtswinkel. Alleen het raamprobleem gaat niet altijd goed, weet ook niet of dat door een (fatsoenlijke) garage wel op te lossen is en wat dit dan zou kosten. Uiteindelijk gaat het raam wel dicht, maar dan moet je met de handen meeduwen.

Naar aanleiding van bovenstaande en in algemene zin vraag ik me af of ik nog naar een garage moet gaan voor een kleine keuring. Hiernaast moet de olie en bandenspanning nog gecontroleerd worden. Dit zou ik natuurlijk zelf kunnen doen.

Ik laat mij graag adviseren.

Ps. auto is aangeschaft met 60.000 km op de teller en de afgelopen maanden heb ik niet zo heel veel gereden. Paar keer van Nijmegen naar Zuid-Limburg is het verste.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw in januari aangeschafte Peugeot 107 bleek in het begin 'n aantal problemen te hebben die gelukkig inmiddels wel opgelost zijn. Met een aankomende vakantierit voor de boeg vraagt u zich af of een check vooraf dan tóch wel noodzakelijk is.

Jammer dat het raamprobleem niet is opgelost. Ik weet niet of deze elektrisch werkt of handbediend. Vermoedelijk het eerste met als mogelijke oorzaak dat de bedienende motor niet krachtig genoeg meer is. Een nieuw exemplaar kost al gauw een paar honderd euro met de nodige arbeid. Maar een gebruikte kom je al gauw voor minder dan vijf tientjes tegen. Misschien is dat nog een overweging waard.

Wanneer de auto verder wel goed is onderhouden is deze ook gewoon geschikt om een aan lange vakantierit te beginnen. U heeft weliswaar de afgelopen tijd weinig gereden maar wat mij betreft lang genoeg om tóch nog bepaalde gebreken te kunnen ontdekken. Op de zijruit na rijdt de auto kennelijk verder zonder klachten.

Maar formeel wordt er van iedere berijder verwacht voor elke grote rit relevante dingen na te lopen. Zoals inderdaad het olie- en koelwaterpeil en uiteraard de bandenspanning en zeker óók te vertrekken met een afgevulde ruitensproeier reservoir en goede ruitenwissers voor goed zicht onderweg. Uiteraard ook met een rondom goed werkende verlichting. Mocht u dat toch liever uit handen willen geven aan een professional dan kan dat eventueel bij een filiaal van dit bedrijf bij u in de buurt. Het gaat er om dat u met een gerust gevoel instapt op weg naar uw vakantiebestemming. Dan is een dergelijk check vooraf wel zo geruststellend.