Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto afgeleverd met verkeerde motorolie

Vraag gesteld door op 24 augustus 2020

Onze ford b-max 1.0 ecoboost 125pk titanium van 2014 is afgeleverd met Castrol 5 W 30 motor olie. Toen ik 3 dagen later vroeg wat voor merk olie er in zat om een flesje olie te kopen voor als ik deze een keer bij zou moeten vullen zij hij dat er Castrol 5 W 30  in zat. Dit deed bij mij een belletje rinkelen want ik had gelezen dat er speciale olie in moest: namelijk 5  W 20 omdat de distributie riem in de motor olie mee draait.
Hij heeft er ongeveer 200 a 250 km in gezeten.
Nu is mijn vraag of dat dit in de toekomst nog gevolgen kan hebben voor de distributie riem / turbo of zal dat bij deze km niet zoveel uitmaken  Auto staat nu op 119.000 km

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U schrijft dat er Castrol 5W-30 olie in uw Ford met Ecoboost motor zit. Ik vrees dat de garage verkeerde olie heeft gebruikt.

In een Ford met Ecoboost motor mag alleen olie die aan de OEM specificatie WSS-M2C948-B of WSS-M2C913-C voldoet. Castrol maakt deze olie wel Castrol Magnatec) maar alleen als 5W-20. Ik kan geen Catrol 5W-30 olie vinden die voldoet aan de genoemde OEM specificatie. Daaruit concludeer ik dat de gebruikte olie niet voldoet aan de OEM specificatie.

U kunt de garage opdracht geven de olie te verwijderen en de fout te herstellen door wel de juiste olie te gebruiken. Uiteraard gaat u daar niet voor betalen. Ook kunt u eisen dat de distributieriem wordt gecontroleerd op mogelijke schade. Zorg ook dat u bewijs heeft dat er verkeerde olie in uw auto heeft gezeten. Dat kan in het ongunstigste geval later nog eens van pas komen.