Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop auto in België

Vraag gesteld door op 9 augustus 2020

Ik heb met een autobedrijf in België (officiële BMW dealer) een mondelinge afspraak gemaakt om een auto te kopen. Deze afspraak heb ik schriftelijk bevestigd, met het verzoek om mij een koopovereenkomst te sturen ter ondertekening en een factuur. Echter na vele verzoeken om contact en stand van zaken bleek na 10 dagen dat de auto was verkocht aan een andere klant. Waar sta ik nu en wat zijn mijn rechten?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht van een autobedrijf in België. U heeft een mondelinge koopovereenkomst gesloten, die u schriftelijk hebt bevestigd. Nu blijkt de auto verkocht te zijn aan een ander. U wilt weten wat uw rechten zijn.

In principe kunt u eisen dat de auto aan u geleverd wordt. Mondelinge koopovereenkomsten zijn, net als schriftelijk vastgelegde overeenkomsten, geldig voor de koper én de verkoper. De verkoper had de auto dan ook niet aan een ander kunnen verkopen. Hoewel het uiteraard niet hoort, heeft het naar mijn mening weinig zin om van de verkoper te eisen u de auto alsnog te leveren. U kunt hem wel laten weten dat u u de gang van zaken vreemd vindt.

U schrijft niet of u al (aan)betaald hebt bij het sluiten van de koopovereenkomst. Als dat het geval is, moet u van de verkoper schriftelijk eisen dat hij u het geld onmiddellijk (in ieder geval binnen één week) terugbetaalt.   

Mocht de verkoper niet reageren, dan kunt u het Europees Consumenten Centrum (ECC) vragen voor u te bemiddelen.