Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

2 winter- en 2 zomerbanden: mag dat?

Vraag gesteld door E. Bontje op 19 augustus 2020

Ik wil 3 maanden op vakantie naar Spanje met de auto van september tot december, ik rijd over de pyrineeën.
Nu heb ik 2 zomer en 2 winterbanden eronder zitten, mag dit? Ik wil uiteindelijk over naar all weather banden, maar op deze 4 zit nog teveel profiel om weg te gooien. De andere 2 zomerbanden zijn echt kapot, dus niet lek, de twee winterbanden zijn lek met minder profiel. Buiten dit: de bandenmaten verschillen ook, achter de zomerbanden met 205/55 r16 en voor 2 winterbanden met 195/60 r15. Mijn auto is een volvo station v70.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met de combinatie twee zomer- en twee winterbanden mag rijden. Verder is er voor en achter ook sprake van twee verschillende bandenmaten.

Volgens de Nederlandse wet is dit niet verboden, maar buiten onze landsgrenzen kan dat wel een probleem zijn. Zeker in landen waar op dat moment een winterbanden verplichting geldt. Maar los daarvan is het advies per definitie nooit met een dergelijke combinatie van banden te rijden.

Risico's verschillende combinaties banden
Verschillende banden met verschillende eigenschappen levert door verschillende niveau’s van grip (voor/achter of links/rechts) onvoorspelbaar weggedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen.

Hetzelfde geldt voor andere combinaties, zoals winterbanden met all seasonbanden of zomerbanden met all seasonbanden. Ook de afwijkende maatvoering tussen voor en achter wil ik ten behoeve van een optimaal weggedrag afraden. Het advies is rondom de auto op de voorgeschreven bandenmaat te zetten, op vier gelijkwaardige banden met overeenkomstige eigenschappen.

Conclusie
Dus, een investering van in ieder geval twee banden lijkt me onvermijdelijk óf meteen vier all-seasons. Dat is dan zeker een fikse uitgave, maar rijden op de huidige combinatie gemonteerde banden raad ik u af.

Meer informatie over autobanden kunt u lezen op onze website.