Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomercheck

Vraag gesteld door M.A. Meinders op 1 augustus 2020

In juni heb ik bij de dealer een zomercheck laten doen waarbij een halve liter koelvloeistof is bijgevuld. Afgelopen week kreeg ik in de auto de melding dat de motor oververhit was geraakt.

Ik heb de auto aan de kant gezet, de verwarming en blower in de hoogste stand en de airco uit. Na enkele minuten ging de melding weg. Omdat ik niet ver van de Opeldealer was, ben ik er naar toe gereden. Bij aankomst bleek na een indicatiecheck dat o.a. de koppakkingen kapot waren. De dealer schat de schade op ongeveer €2000.00.

Kan de motor na het bijvullen van koelvloeistof zo kort daarna oververhit raken?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

In juni is tijdens een zomercheck een halve liter koelvloeistof bijgevuld. Afgelopen week kreeg u een melding dat de motor oververhit was. U vraagt of de motor zo kort na het bijvullen oververhit kan raken.

Ik zie nog niet gelijk een verband tussen het bijvullen van een halve liter koelvloeistof en de oververhitting van de motor.

Een motor kan oververhit raken door vele oorzaken, ik denk dan aan een thermostaat die blijft hangen, een elektrische ventilator die weigert, een kapotte waterpomp of een tekort aan koelvloeistof.

In 2 maanden kan er van alles gebeuren en er zal dus onderzocht moeten worden wat de oorzaak van de oververhitting is. Als de oorzaak bekend is, kan er gekeken worden of de dealer iets te verwijten is.