Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

THP motoren van Citroën

Vraag gesteld door G.J.C. Hartman op 31 juli 2020

Hoe moet ik een THP motor van Citroën C4 Picasso beoordelen? Hierover wordt tegenstrijdig gesproken. Kan ik zonder zorgen een C4 Picasso met een THP motor kopen? Betreft een auto uit 2015, automaat.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u zonder zorgen een Citroën C4 Picasso kunt kopen van 2015 met THP motor.

Vanaf de introductie van deze motor sijpelde de eerste klachten als snel binnen over distributieproblemen, hoog olieverbruik en inwendige vervuiling. Volgens informatie van PSA zou het distributieprobleem vanaf 2013 zijn opgelost. Het betreffende bouwjaar is dus belangrijk. Gelukkig zit de beoogde kandidaat wat leeftijd betreft ruimschoots aan de goede kant van de streep. De klachten van weleer lijken ook gelukkig steeds verder achter ons te liggen is ook onze ervaring.

Ik wil aanvullend nog wel benadrukken dat het reguliere voorgeschreven onderhoud belangrijk is. Dus de aan te kopen C4 Picasso zou wel bij voorkeur een onderhoudsverleden moeten hebben ''uit het boekje''. Op tijd frisse olie met de juiste specificaties is wel een belangrijke voorwaarde om inwendige motorvervuiling voor te blijven. Dat geldt overigens niet alleen voor deze motor maar voor de moderne motor in het algemeen, die vooral in lage toerengebieden véél prestaties moet leveren met een zo laag mogelijk brandstofverbruik.