Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slachtoffer kentekenfraude tol boete Hongarije

Vraag gesteld door M.J.G. Rütten op 25 juli 2020

Ik ben in NL slachtoffer geworden van kentekenfraude. Mijn kenteken is gekopieerd op een zelfde personenauto als die van mij. In NL heb ik 2 boetes ontvangen en bezwaar bij CJIB gemaakt en aangifte bij politie gedaan. Uitslag volgt nog van CJIB over de boete.

Brief van Politie, Aangifte wordt niet In behandeling genomen ivm urgentere zaken. Nu 3 maanden later, op 25 juli 2020 krijg ik ook nog 2 tolvignet boetes (19 en 20 mei 2020) binnen uit Hongarije via EPC van €70,- per stuk. Ik kan alleen bezwaar maken over het tolvignet, niet over de fraude. De boete moet ik eerst betalen en bezwaar maken kan tegelijkertijd maar staat niet waar en hoe over fraude.

Wat moet ik nu doen zodat ik de boete niet hoef te betalen en van deze fraude af kan zijn (en hoeveel boetes kan ik er nog meer verwachten, is er een Europees centraal meldpunt/register?) ik zie nergens waar ik terecht kan over kentekenfraude in Hongarije. Na 60 dagen wordt de boete al € 203,- per stuk. Ik hoop dat u mij antwoord kan geven? Hier sta ik machteloos tegenover en voor ik het weet heb ik veel onterechte boetes tot wellicht een onschuldig strafblad.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent in Nederland slachtoffer geworden van kentekenfraude. Uw kenteken is gekopieerd op eenzelfde personenauto als uw auto. Inmiddels heeft u in Nederland 2 boetes ontvangen en u bent hiertegen in bezwaar gegaan. Daarnaast heeft u aangifte gedaan bij de politie. Nu heeft u ook vanuit Hongarije 2 boetes ontvangen voor het niet hebben van een tolvignet. U vraagt zich af wat u nu moet doen.

Dat u met deze situatie te maken heeft, is heel vervelend.

Misbruik kentekenplaten

Als duidelijk is dat er een andere auto met hetzelfde kenteken rondrijdt dan is het noodzakelijk dat u hiervan aangifte doet bij de politie. Neem geen genoegen met de mededeling dat het geen prioriteit heeft. U heeft de aangifte namelijk nodig om bij de RDW een ander kenteken aan te vragen. De procedure om een ander kenteken aan te vragen, vindt u op de website van de RDW.

Boete via EPC

Als u niet in Hongarije bent geweest (en ook uw auto niet), maak dan bezwaar tegen de boete. En probeer met bewijs aan te tonen dat u daar niet was. Bent u daar zeker niet geweest dan betaalt u de boete niet. Heeft u inmiddels een bewijs van aangifte, stuur dit dan ook mee. Volg de procedure die in de brief staat van het EPC.