Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade automatische versnellingsbak

Vraag gesteld door op 4 augustus 2020

Van mijn Citroën C4 Grand Picasso (2015) is de koppeling doorgebrand. De garage vervangt de koppeling en vliegwiel onder garantie omdat ik de auto pas twee maanden bezit (Bovag garantie en Citroën garantie). Ik wil echter graag weten of ik mij ook zorgen moet maken over eventuele schade aan de automatische versnellingsbak als gevolg van het doorbranden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na twee maanden blijkt de koppeling verbrand te zijn van uw recent aangekochte C4 Grand Picasso. U vraagt zich af of u zich zorgen moet maken.

Ik begrijp uw zorg wel en ik ben ook van mening dat u naar de reden moet vragen waarom deze vroegtijdige slijtage is ontstaan. Misschien dat de auto een caravan verleden heeft die misschien een versnelde slijtage heeft veroorzaakt.

Soms kan er een fout in de aansturing zijn en ondergaan automaten ook om die reden regelmatig software-matige updates. Maar wanneer een dergelijke ingreep vakkundig en volledig wordt uitgevoerd, beschouw ik dat eerder als een pre. Er is immers na 5 jaar sprake van gevorderde slijtage en feitelijk begint u nu wat koppeling en vliegwiel betreft met ''nieuw''. Maar schroom niet naar de oorzaak te vragen en welke ingreep er wordt verricht om dit een volgende keer op zo'n korte termijn te voorkomen.