Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Pin RMC trekhaak kogel verwijderen

Vraag gesteld door op 25 juli 2020

Op mijn Opel Karl zit een afneembare Brink RMC trekhaak met een pin door de kogel. Hierdoor past mijn ANWB fietsendrager Toering Fex plus 2 niet op de kogel. Mag deze pin afgeslepen worden zodat ik wel de fietsendrager kan montreren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de z.g. RMC kogel op uw Opel Karl. Uw fietsendrager past daar niet op en u vraagt of het blokkerende pinnetje weggeslepen mag worden.

Deze constructie is zodanig bedacht dat alleen bepaalde fietsendragers op deze kogel geplaatst kunnen worden en er géén aanhanger aangekoppeld kan worden. Daar is deze haak namelijk niet geschikt voor en de auto mag dat ook niet hebben. Sommige prima geschikte dragers zijn echter niet geschikt voor deze kogel en het wegslijpen van het pennetje is voldoende om deze er wel op te krijgen. We weten dat dit gedaan wordt en het is bijna onzinnig om er een wél geschikte drager voor aan te schaffen. Het risico is echter dat misschien een volgende eigenaar in alle onwetendheid wél per ongeluk een aanhanger aankoppelt. Eigenlijk is altijd het uitgangspunt de trekhaak in de staat te laten zoals deze door de fabrikant is bedacht.