Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opladen accu elektrische auto buitengebied

Vraag gesteld door op 31 juli 2020

Op welke manier kun je de accu van een E-auto opladen als er geen oplaadpunt in de buurt is en wel een gewone wandcontactdoos? Dit komt vaak voor op het platteland.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Bij nagenoeg alle elektrische auto's wordt een snoer bijgeleverd waarmee de auto ook met een geaard stopcontact ("Schukostekker") te laden is. Daarmee is er in lastige situatie een oplossing maar op deze manier laden heeft twee flinke nadelen.

Ten eerste gaat het laden langzamer omdat er met een lagere stroomsterkte wordt geladen. Om de auto echt vol te laden, zijn soms vele uren nodig. Om een stuk bij te laden zodat u makkelijk naar een (snel) laadpunt kunt rijden, is dit al meer geschikt.

Verder wordt een gewone huisinstallatie desondanks fors belast. Als u op deze manier laadt, moet er geen andere grote gebruiker (wasdroger, maar ook een koffiezetapparaat kan dat al zijn) op dezelfde groep zitten. Het liefst verder helemaal niets, mede om warmteontwikkeling te voorkomen. Verlengsnoeren en dergelijke kunnen niet gebruikt worden.

Opladen via een wandcontactdoos kan dus, maar is over het algemeen af te raden. Als u bij uw eigen huis vaker wilt laden, kunt het beste een speciale aansluiting hiervoor laten maken.