Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudsbeurt Ford Ka

Vraag gesteld door op 3 augustus 2020

Is het inderdaad nodig om na 2670 km in 1 jaar gereden te hebben, toch een jaarlijkse onderhoudsbeurt te doen bij een Ford Ka uit 2011?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of uw Ford Ka ondanks de geringe aantal gereden kilometers van het afgelopen jaar tóch een jaarlijkse onderhoudsbeurt moet hebben.

Volgens opgave van de fabrikant moet uw Ford iedere 20.000 km óf eens per jaar een onderhoudsbeurt hebben. Uiteraard afhankelijk wat als eerste bereikt wordt. In uw geval dus verreweg niet het aantal kilometers maar wel wanneer de laatste beurt één jaar na dato heeft plaatsgevonden. Dat is conform de opgave van de fabrikant en uw auto komt feitelijk voor de jaarlijkse beurt in aanmerking, ondanks de geringe gereden kilometers.

Uw twijfel is uiteraard begrijpelijk. Het lijkt misschien allemaal erg overdreven maar relatief beperkt gebruik, zoals bij uw jaarkilometrage, sluit het jaarlijks bezoek toch niet uit. En zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist zéér van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd is.

U zou wel aan uw dealer kunnen vragen het onderhoud gericht uit te voeren op basis van wat er na 2670 km ook daadwerkelijk relevant is. Bijvoorbeeld een frisse plas olie en een nieuw oliefilter. Maar misschien kan een interieurfilter dan toch blijven zitten of andere zaken die minder relevant zijn bij summier gebruik. Bespreek dat dus met de dealer die daar misschien best open voor staat.