Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door J.M. Tuik op 5 augustus 2020

Auto Citroen C4 Picasso 1.6 115kw (2014). Gekocht 11-01-20. Ik heb nu 8000 gereden en al 2x halve liter olie bijgevuld. Is dit gebruikelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Citroën C4 Picasso van 2014 heeft na 8000 kilometer inmiddels 1 liter olie geconsumeerd. U vraagt of dat gebruikelijk is.

Dat is zeker niet verontrustend en u mag dit verbruik gerust als normaal beschouwen. De meeste autofabrikanten hanteren een een toelaatbaar verbruik van maximaal 1 liter op 2000 km. Dat is wel erg aan de ruime kant maar om maar te benadrukken dat uw verbruikscijfer zeker geen aanleiding is twijfels te hebben over de technische staat van het draaiende gedeelte van uw motor. Bovendien vindt u in de handleiding van uw auto het volgende;
''Het is normaal dat u tussen twee onderhoudsbeurten door olie moet bijvullen. CITROËN adviseert u om elke 5000 km het olieniveau te controleren en, indien nodig, olie bij te vullen''.

Twee keer een halve liter op 8000 kilometer past wat dat betreft dan bij de bovenstaande opmerking dat tussen het regulier onderhoud er best weleens wat bij moet volgens de peilstok. Maar in uw geval zeker niet buitensporig.