Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe Yaris: benzine of hybride?

Vraag gesteld door op 25 juli 2020

Wij willen binnenkort een nieuwe Toyota Yaris aanschaffen. Denken aan een hybride, maar vragen ons af of die keuze bij ons rijgedrag wel zinvol is. Wij rijden ongeveer 15.000 km per jaar, alleen naar bestemmingen buiten de eigen woonplaats (dus geen kleine ritjes). Een dergelijke rit (2 tot 3 keer per week) bestaat uit: heenweg: 4,5 km in woonplaats, 50 km snelweg, 8 km in de plaats van bestemming / auto staat daar stil / dan terugweg: 8 km, 50 km snelweg, 4,5 km eigen woonplaats. Staat stil tot de volgende rit.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of op basis van uw praktijkgebruik en jaarkilometrage de aanschaf van een Toyota Yaris Hybrid wel zinvol is.

Wanneer ik de kilometerkosten bekijk van een Yaris Hybrid op basis van 15.000 km per jaar, uitgaande van 5 gebruiksjaren, is deze nog altijd zo'n 0,4 ct/km goedkoper dan de gewone benzine versie. Daarmee ga ik wel uit van een hogere aanschafprijs van de hybrid, met wel in beide gevallen de 1.5 l motor. Het verschil op jaarbasis is bij benadering zes tientjes dus min of meer verwaarloosbaar. Maar dan treft u bij de hybrid wel een automatische transmissie aan waar je enigszins ook je voordeel mee kunt doen. Dus op basis van uw gebruik zie ik technisch en financieel geen reden om juist niet voor de Hybrid te kiezen.

Uiteraard is met de berekening rekening gehouden met o.a. verschillende tarieven motorrijtuigenbelasting, brandstofverbruik en afschrijving.