Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motorschade door benzine met ethanol

Vraag gesteld door Ph.J.M.J. Koumans op 3 augustus 2020

Bij de onderhoudsbeurt van onze Peugeot 2008, type C werd door de garage schade aan de motor geconstateerd, door het gebruik van E95 benzine waar ethanol in zit. Met als gevolg een reparatie van € 1200. Mag dit gebeuren bij een auto van 14-07-2017, dus 3 jaar oud, die altijd bij de dealer in onderhoud is geweest?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw garage meldt dat de schade aan de motor van uw Peugeot te wijten is aan het gebruik van E10 benzine met de toevoeging van ethanol.

E10 benzine voldoet aan de gestelde brandstofnorm dat ook al vanaf 2016 de testbrandstof is voor nieuwe auto's. Daarbij geeft Peugeot ook aan dat alle modellen vanaf bouwjaar 1 januari 2000 geschikt zijn voor gebruik van E10.

Ik weet niet wat het gebrek is met een dergelijke kostbare ingreep als gevolg maar E10 benzine kan nooit de motivatie zijn u deze rekening te presenteren en is wat mij betreft onacceptabel. Laat uw dealer maar zwart-op-wit aantonen dat uw auto niet op deze benzine mag draaien. Dit lijkt mij volstrekt niet aan de orde en ik denk dat deze dealer onder zijn verantwoordelijkheden wil uitkomen met dit als ongegronde excuses.