Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lambdasensor defect

Vraag gesteld door W.S. Slits op 3 augustus 2020

Twee weken geleden heb ik m'n distributieriem en middendemper van m'n uitlaat laten vervangen. Nu kreeg ik afgelopen week op vakantie plots een oranje motorlampje (niet knipperend). In een Franse autogarage hebben ze de foutmelding uitgelezen en bleek het een defecte lambdasensor te zijn. Vervolgens kon ik mijn reis doorzetten, maar hier moest ik wel naar gaan laten kijken in Nederland.

Kan dit probleem met één van de boven genoemde reparaties te maken hebben en zo ja, hoe pak ik dit aan als ik terug ga naar de betreffende garage? Het gaat om een Opel Astra G uit 2001 met 266.000 kilometer op de teller, dus al wel een wat oudere auto, maar voor de reparaties reed ie nog perfect.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft recent de distributieriem en de middelste uitlaatdemper laten vervangen van uw Opel Astra uit 2001 met 266.000 km op de teller.

Onderweg naar uw vakantiebestemming ging het motormanagementlampje branden en heeft u in Frankrijk de auto laten uitlezen. Er bleek een probleem met Lambda(sonde) en u vraagt of er een verband is met de recent uitgevoerde reparaties.

Ik zie geen verband tussen het vervangen van de uitlaatdemper en het stuk gaan van de Lambdasonde. Bij deze auto zit de katalysator en dus de Lambdasonde direct achter het uitlaatspruitstuk. 266.000 km en 19 jaar is bovendien een prachtige levensduur voor een Lambdasonde.