Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze van auto

Vraag gesteld door R.G. Martens op 4 augustus 2020

Ik heb een 18 jaar oude Renault Clio met 350 000 km op de teller. Volgend jaar juni moet hij weer voor de APK en ik denk dat de kosten dan erg hoog worden (banden, distributieriem etc) en dan moet er dus iets anders komen. Ik pieker dan over elektrisch. Nu moet ik geregeld naar Haarlem en ook naar Friesland. Zodoende zoek ik naar een auto die toch een actieradius van tenminste 200 km heeft ook in de winter, als de verwarming erbij moet.

Als Renault rijder denk ik aan een Zoe, maar heeft u een ander advies? Punt is dat de auto me niet meer dan € 10 000 mag kosten en er moet een (ANWB) fietsenrek op kunnen.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

De auto die u zoekt is er nog niet als occasion onder de € 10.000. Het dichtste bij komt de Renault Zoe, mede omdat het accupakket gehuurd kan worden. Maar met een fabrieksopgave van 210 km in 2015 gaat u dat, zeker in de winter, niet redden.

Ook de fietsendrager is een punt, er zijn nog maar weinig elektrische auto's waar een trekhaak op gemonteerd kan worden. Bij de Nissan Leaf kan dat voor een fietsendrager, maar de gebruikte Leafs zijn over het algemeen iets duurder en de actieradius is bij die bouwjaren nog iets kleiner dan die van de Zoe.

Misschien dat Private Lease nog een optie is. De tarieven zijn soms opvallend laag, bij nieuwe auto's heeft u wat meer keus en subsidie voor particulieren is nog steeds mogelijk.