Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuring door specialist nodig na staaroperatie?

Vraag gesteld door op 3 augustus 2020

Mijn vrouw en ik naderen beiden de 75-jarige leeftijd en zijn beiden aan staar geopereerd. Alle vier de ingrepen zijn uitstekend geslaagd en het zicht is weer als vroeger. Ik meen uit de medische vragenlijst van het CBR te hebben opgemaakt dat dan een specialist moet keuren. Is dat zo?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw vrouw en u zijn beiden met succes aan staar geopereerd. Het zicht is weer als vroeger. U meent uit de medische vragenlijst van het CBR te hebben opgemaakt dat dan een keuring door een specialist nodig is.

Wanneer er na een staaroperatie weer mag worden gereden, hangt af van wat uw oogarts hierover zegt. In Nederland bestaat er geen meldplicht voor wijzigingen in de gezondheidstoestand die van invloed (kunnen) zijn op de rijgeschiktheid. Het valt onder de eigen verantwoordelijkheid van de weggebruiker.

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste en u wilt uw rijbewijs verlengen? Dan vult u eerst een Gezondheidsverklaring in. Daarna gaat u voor onderzoek naar een arts en soms naar meerdere artsen. Met de informatie van de arts(en) beoordeelt het CBR of u veilig kunt blijven rijden.

Voor meer informatie verwijs ik u graag door naar de website van het CBR.