Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jerrycan brandstof in Europa

Vraag gesteld door F. Costa da Câmara Sampaio op 29 juli 2020

Ik ben van plan om naar Portugal met de auto op vakantie te gaan. Ik vraag mij af hoeveel liters in een jerrycan in België, Frankrijk, Spanje en Portugal toegestaan zijn?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U gaat met de auto naar Portugal en vraagt hoeveel liter brandstof u in een jerrycan mag meenemen.

"Het vervoer van gevaarlijke goederen is geregeld door een "Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg", beter bekend onder de naam 'ADR'". 
 
Het ADR-reglement legt een aantal zeer strikte voorwaarden op voor het vervoer van brandstoffen, maar tegelijkertijd zijn daarop ook een aantal uitzonderingen voozien. Zo zijn de voorschriften van de ADRreglementering niet van toepassing op het vervoer van vloeibare brandstoffen (benzine, diesel,...) als reservebrandstof voor persoonlijk gebruik. Voorwaarde is wel dat de reservebrandstof vervoerd wordt in draagbare brandstofrecipiënten, zoals jerrycans, en dat niet meer dan 60 liter per transporteenheid wordt vervoerd (hoofdstuk 1.1, punt 3.3 van de ADR-reglementering).
 
Anderzijds moeten alle mogelijke maatregelen genomen worden om lekkage van de inhoud te voorkomen. Ook moeten de jerrycans goed vastgemaakt worden in de autokoffer. Hoewel zo tot 60 liter reservebrandstof mag vervoerd worden, menen wij toch dat het uit veiligheidsoverwegingen beter is slechts een kleine jerrycan van b.v. 10 liter te gebruiken. Als reserve zou dit moeten volstaan.