Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DSG automaat

Vraag gesteld door op 29 juli 2020

Ik heb een VW Golf Sportsvan 1.0 DSG van juli 2019, 8.000 km. gereden. Deze schakelt op bij laag toerental 1300 a 1400 met 50 km p.u. al in z'n 6 een brommerig geluid of in een verkeerde versnelling wordt gereden. Is dit normaal? Kan dit anders?

Bij VW word ik niet veel wijzer (ik heb deze auto niet bij de dealer gekocht wel een betrouwbare garage al 28 jaar klant maar geen specialist). Voor de motor ook niet zo goed denk ik.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een Volkswagen Golf Sportsvan 1.0 DSG van juli 2019 met 8.000 km op de teller.

De auto schakelt zeer snel op en rijdt bij 50 km/h al in zijn 6 en maakt dan een geluid alsof hij in een verkeerde versnelling zit. U vraagt of dit normaal is.

Het schakelmoment wordt mede bepaald door de stand van het gaspedaal. Als er weinig vermogen gevraagd wordt zal de auto zo snel mogelijk opschakelen om zo min mogelijk brandstof te gebruiken. Met dit schakelpatroon heeft de auto de laagste CO2 uitstoot en het meest gunstige enrgielabel.

De 3 cilinder motor maakt in vergelijking met een 4 cilinder altijd een wat brommerig geluid, zeker bij lage toerentallen. Bij een iets pittiger rijstijl gaat de auto vanzelf wat later schakelen. Als u de automaat in de (S)port stand zet gaat hij ook wat later schakelen en zal dan bij lage snelheden ook in een lagere versnelling blijven.

Tot slot kunt u de versnellingsbak ook handmatig in een wat lagere versnelling zetten zodat het toerental wat omhoog gaat.

Kortom, dit is een normaal verschijnsel ook wel producteigenschap genoemd.