Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bewegende versnellingspook bij gas ingedrukt en los

Vraag gesteld door op 7 augustus 2020

Tijdens het rijden in de Opel Astra 1.4 Turbo (2012) heb ik opgemerkt dat de versnellingspook in de 1e en 5e versnelling heen en weer beweegt bij het indrukken en loslaten van het gaspedaal ongeveer 2 cm. Bij de andere versnellingen is dit niet het geval. Wat is de oorzaak hiervan en is dit iets om zorgen over te maken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt op dat de versnellingspook van uw Opel Astra nadrukkelijk beweegt bij gas los.

Het zijn eigenlijk de uiterste pookposities, dus linksvoor voor versnelling 1 en rechtsachter voor versnelling 5. Dat zijn wel de posities waarbij motor en versnellingsbak bewegingen daardoor het meest opvallen. Bij gas los en vervolgens weer met wat gas erbij zal er altijd enige beweging ontstaan van de motor. De motor is in zo'n situatie even onbelast en wordt vervolgens weer wél belast. Dan krijg je altijd een soort kantelende beweging van de motor en de daaraan gemonteerde versnellingsbak met vervolgens een meebewegende pook.

Op zich logisch mits het niet te nadrukkelijk is. Ik kan op afstand niet helemaal inschatten of het overmatig is maar het lijkt mij wel de moeite waard om daar naar te laten kijken. Dan gaat het eigenlijk alleen om de motor en versnellingsbak ophanging. Wanneer daar iets defect aan zou zijn of versleten krijgt de motor en bak meer bewegingsvrijheid en zal de pook in de genoemde posities zich nadrukkelijk laten gelden. Dus voor de zekerheid is het wel verstandig de ophanging te laten checken. Is dat allemaal in orde dan is er géén reden tot zorg.