Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenspanning TPMS systeem

Vraag gesteld door J.J. Haasdijk op 27 juli 2020

Mijn nieuwe Volvo XC-40 beschikt over een TPMS systeem. Blijft het noodzakelijk om regelmatig zelf (of de garage) de bandenspanning te (laten) controleren of mag ik tussen twee (jaar)beurten door op het systeem vertrouwen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of ondanks de aanwezige bandenspanningssensoren u tóch zelf met enige regelmaat de bandenspanning moet controleren.

Het antwoord staat feitelijk in de handleiding van uw auto; ''Het bandenspanningscontrolesysteem meet met behulp van het ABS de verschillen in de omwentelingssnelheid van de verschillende wielen om zo te kunnen bepalen of de bandenspanning in orde is. Bij een te geringe bandenspanning verandert de diameter en daarmee ook de rotatiesnelheid van de band. Aan de hand van onderlinge vergelijkingen kan het systeem vaststellen of de spanning in een of meer banden te gering is''.

Dus TPMS maakt er melding van wanneer er onderlinge verschillen gemeten worden, bijvoorbeeld bij een leeglopende band. Wanneer alle banden rondom een gelijkmatige afname hebben zal dus een dergelijk signaal uitblijven. Daarom meldt diezelfde handleiding ook; ''Dat de bandenspanning na verloop van tijd daalt is normaal. Daarom moet u om de aanbevolen bandenspanning te handhaven de bandenspanning soms aanpassen. Op de sticker voor op de portierstijl aan de bestuurderszijde (tussen voor- en achterportier) staat de juiste bandenspanning voor uw auto aangegeven bij verschillende belading en snelheid''.