Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto verliest vermogen, 4 keer laten repareren steeds andere diagnose

Vraag gesteld door B.A. Plasier op 10 augustus 2020

Fiat 500L kenteken X, bouwjaar 2013, gekocht 2014, km stand 125.00. Auto verliest vermogen, komt moeilijk op toeren, slaat af bij stoplicht, heuvelachtig terrein loopt snelheid terug naar 60 km. De dealer heeft de volgende reparaties uitgevoerd om het probleem op te lossen.

  • In 2016 nieuwe radiateur, tussendoor koelvloeistof bijgevuld;
  • In 2017 koelvloeistof lekkage waterpomp, distributie herstel, aandrijfas en keering vervangen;
  • In 2018 schakelkabels versnellingsbak vervangen;
  • In 2019 cilinderkop vervangen, alweer nieuwe radiateur en expansievat vervangen;
  • In 2020 koppeling incl vliegwiel vervangen, vernellingsbakhuis en prise en prise as keering vervangen.

Nu wordt de motor weer uitgelezen en een diagnose gesteld. We komen steeds terug met dezelfde klacht, motor verliest vermogen en slaat af bij stoplicht. Diagnose is steeds verschillend, voorgestelde reparaties laten we uitvoeren maar het probleem blijft. Kan dit of niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U somt een waslijst van gebreken op vanaf 2016 tot aan nu. En telkens lijken de gebreken weer terug te komen.

Eigenlijk zijn dit allemaal herkenbare gebreken bij deze generatie Fiat 500 met Twin Air motor. Zowel op motorisch gebied als vliegwiel en transmissie. Distributieproblemen, inwendige motorische vervuiling, koelwaterlekkage; het past allemaal wel in het plaatje van typische gebreken bij deze motor.

Wanneer meteen na de gemaakte kosten het herstel niet bevredigend blijkt te zijn, moet u altijd meteen terug. U mag er wel vanuit gaan dat de gestelde diagnose het gewenste resultaat oplevert. Ik weet niet of de afgelopen 4 jaar het probleem nooit weg geweest is óf dat het elk jaar weer terug kwam. Er zijn ook uitgevoerde reparaties die niet direct met het gebrek aan motorvermogen te maken kunnen hebben maar wel herkenbaar bij deze generatie 500.

Misschien is het in dit stadium eerst afwachten is wat nú de diagnose is. De turbo ontbreekt nog op het lijstje en de eerdere koelwaterproblemen kunnen wel de turbo beschadigen met uiteraard gevolgen voor de motorische prestaties. Mocht er méér bekend zijn na het uitlezen en verdere diagnose dan hoor ik dat graag.

Misschien om naar aanleiding daarvan dit ook voor te leggen aan een van de juridische experts om na te gaan welke stappen u zou kunnen ondernemen.