Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonband met Alpine teken

Vraag gesteld door op 8 augustus 2020

We hebben net op de aandrijving (voor) nieuwe banden laten leggen, ze zijn geschikt om in Duitsland te rijden! Maar nu is de vraag onze achterbanden zijn nog prima maar hebben niet het alpine sneeuwvlokje, mag ik dan toch over de grens? Dus moet ik op alle vier de banden het alpine logo hebben?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De nieuwe all-seasonbanden vóór zijn voorzien van een Alpine-symbool, echter de achterbanden niet. U vraagt of dat bezwaarlijk om zo toch legaal in Duitsland te mogen rijden.

Ik neem aan dat u doelt op het gebruik in Duitsland onder winterse weersituaties.

In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot M+S banden aangescherpt. Tot 31 september 2024 worden banden met alleen M+S nog geaccepteerd als band geschikt voor winterse weersomstandigheden, mits de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Is de band later geproduceerd dan worden alleen banden geschikt geacht voor winterse omstandigheden die zijn voorzien van een Alpine-symbool.

Ik weet niet van welk type de achterbanden zijn maar zijn dit z.g. M+S banden met als productiedatum vóór december 2017, dan heeft u géén probleem bij een winters bezoek aan Duitsland. Ontbreekt de M+S aanduiding en dus ook het Alpine-symbool, dan zijn dit feitelijk zomerbanden en is dit niet toegestaan in Duitsland bij winters weer. De auto moet immers rondom op banden staan die over winterse eigenschappen dienen te beschikken.

De productiedatum van een band staat met vier cijfers op de zijkant. Voorbeeld: 3817. De eerste twee getallen staan voor de week en de laatste twee voor het jaar. In dit geval dus de 38e week van 2017.