Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke aankoop van auto adviseert u?

Vraag gesteld door op 17 juli 2020

We willen graag een nieuwe diesel auto aanschaffen, maar er zijn twijfels omdat we op 't moment bekend zijn met Toyota Prius waar we tevreden mee zijn. Per week wordt er 500 km (soms meer) gereden.

We willen een zuinige en betaalbare ruime auto met wel een beetje vergelijkbare luxe zoals onze huidige Prius (gezin van drie kinderen en twee volwassenen).

We twijfelen tussen Renault megane, Skoda fabia, Ford Focus, vanaf 2010 en diesel. We zijn niet bekend met diesel maar leek ons goedkoper dan hybride/ benzine. Wat zou u adviseren?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U rijdt nu benzine-hybride en overweegt een diesel aan te schaffen. Dat kan bij veel kilometers nog steeds aantrekkelijk zijn, omdat de occasionprijzen van dieselauto's de laatste jaren flink zijn gekelderd. Dat kan op de aanschaf zomaar 6000 euro schelen in vergelijking met een gebruikte Prius van hetzelfde bouwjaar, maar dat is ook het enige voordeel. Aan vaste lasten bent u met een diesel meer kwijt, de auto is meer vervuilend en de inruilwaarde over een paar jaar moet ik laag inschatten. Maar door de lage aanschafprijs komt in uw geval een diesel pakweg anderhalve cent per kilometer goedkoper uit.

U moet met een diesel wel rekening houden met mogelijke aanscherping van milieuzones. Als de auto op het moment van inruil bepaalde Nederlandse steden niet meer in mag zal de restwaarde nog lager worden, en dat gaat uiteindelijk van de begrote anderhalve cent af. Een benzine-hybride is een investering die wat dat aangaat meer zekerheid geeft. Dat geldt overigens ook voor de betrouwbaarheid van de auto, dus onverwachte kosten.