Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de normale koelvloeistof temperatuur?

Vraag gesteld door op 16 juli 2020

Ik heb wat startproblemen met mijn auto (2007 Mini Cooper) en nu viel het mij op dat wanneer de auto 12 uur stilstaat dat de temperatuur van de koelvloeistof nog steeds 51 graden aangeeft. Dit klinkt alsof de meting hoger is dan dat de daadwerkelijke temperatuur van de vloeistof is en dat de sensor dus stuk is. Klopt dit? Daarnaast geeft de auto bij normaal rijden met 20 graden buitentemperatuur aan dat de koelvloeistof temperatuur ongeveer 105 graden is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Mini wil koud soms lastig aanslaan. U merkt dat na afkoeling de koelwatertemperatuur op 52 graden staat.

Dat kan enigszins wel de slechte koude start verklaren. Mogelijk dat het mengsel onvoldoende verrijkt wordt omdat de sensor aangeeft dat de motor nog redelijk warm is. Het brandstofmengsel kan daaroor te arm zijn waardoor de motor moeite heeft met aanslaan.

De temperatuursensor is zeker wel verdacht, met name dus koud. Warm lijkt deze wel correct aan te geven. Maar ik weet van de Wegenwacht dat vocht in de stekker van de centrale computer ook allerhande storingen kan veroorzaken. Nader onderzoek is dus wel noodzakelijk maar de sensor en de genoemde stekker zijn naar mijn mening wel verdacht. Daar dient dus de eerste aandacht naar uit te gaan.