Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer remblokken vervangen?

Vraag gesteld door op 10 juli 2020

Ik heb een Volvo XC60. Nieuw gekocht op 17 mei 2020. Per jaar rijd ik circa 15.000 km. Huidige km stand 47.000. Er is geen roest op de remblokken. Volvo dealer zegt dat de remblokken voor nog hooguit 6.000 km mee kunnen en achter max 3.000 km.

Vakgarage gevraagd voor second opinion. Voor remblokken zeker goed voor nog 20.000 tot 30.000 km. Achter remblokken zijn dunner circa 6.000 tot 10.000 km. Wat mag je verwachten qua levensduur van remblokken in aantal km's? De verschillen zijn groot. Vakgarage is bij ons in X. Bestaat lang en heeft goede naam. Volvo dealer is uiteraard ook goed. Maar dit geeft wel vraagtekens.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de te verwachten levensduur is van een set remblokken.

Heel globaal denk ik aan ongeveer 60.000 km vóór en gemiddeld wat langer op de achteras. Die vlieger gaat niet altijd op omdat materiaalkeuze van de fabrikant ook een rol speelt. Daardoor kan het dus óók voorkomen dat achterremmen juist wat sneller slijten dan voor. Maar héél gemiddeld denk ik aan 60.000 km bij een doorsnee courante auto bij normaal gebruik.

Maar een visuele controle is en blijft bepalend. Sommige mensen gebben een zeer defensieve rijstijl, anticiperen vooral met het gaspedaal en remmen meer af op de motor dan met het remsysteem. Dan is de levensduur beduidend langer dan bij iemand die de vaart er vooral uithaalt met het rempedaal. Dus er zijn meerdere bepalende factoren en de garage zal bij een onderhoudsbeurt moeten inschatten of de staat en conditie van de remmen nog voldoende is om veilig door te kunnen tot aan de volgende beurt.

Wie er gelijk heeft, kan ik zo op afstand niet inschatten. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. Wanneer de dealer nog 3000 km aangeeft, moeten deze blokken nagenoeg bijna ijzer op ijzer zijn. Wanneer dat nadrukkelijk niet het geval is, trek ik die beoordeling eigenlijk ook wel in twijfel.