Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarde auto bij ongeluk

Vraag gesteld door op 6 juli 2020

Ik heb een vraag over hoe de waarde van een auto wordt bepaald na een ongeluk. Ik wil een auto van iemand lenen, deze auto is een stuk duurder dan wat ik kan missen.
De auto is allrisk verzekerd, maar ik hoorde van de eigenaar dat de dagwaarde een stuk lager ligt dan de waarde van de auto zelf en dat ik bij een total-los botsing toch een flink bedrag zal moeten bij betalen. Ik vraag mij af hoe dit nou precies werkt en waar ik voor moet oppassen bij het ernstige geval.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de waarde van een auto bij total loss.

Na een serieus ongeval zal bij een forse schade een expert de dagwaarde van het voertuig bepalen. Dat is dan feitelijk op basis van wat de waarde was vlak voor het ongeval. De expert kijkt uiteraard naar merk en type auto maar ook de algehele staat en conditie en uiteraard de kilometerstand. Dus een exemplaar of vier bijna versleten banden en met veel gebruikerssporen vanbinnen en vanbuiten, zal een andere waarde toegekend krijgen dan een exemplaar die netjes bereden en onderhouden is.

Het uitgangspunt is dat je voor het betreffende bedrag en identieke auto zo moeten kunnen kopen zoals deze vlak voor het ongeval was. De praktijk leert echter dat een vervangende auto vaak nét wat minder kilometers heeft gedraaid, een nét wat duurdere uitvoering is, een fractie jonger is en wordt aangeboden bij een garage met 6 maanden Bovag garantie, inclusief een afleveringsbeurt. Alles bij elkaar kan er dan inderdaad weleens sprake zijn van een financieel gat dat op basis van het bovenstaande dan ook wel verklaarbaar is.