Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak Mercedes B220 automaat

Vraag gesteld door B. Heine op 16 juli 2020

Ik heb interesse in de aanschaf van een Mercedes B220 4Matic automaat uit 2014. Van mijn garage heb ik gehoord dat er problemen zouden zijn met de automatische versnellingsbak van deze auto's. Kunt u mij vertellen of dat inderdaad het geval is? En, zo ja, of de reparaties duur zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Mercedes B-klasse met een automatische transmissie. Uw garage waarschuwt u voor deze automaat die volgens hem niet probleemloos is.

Het betreft hier een 7-traps automaat met dubbele koppeling, ook wel DCT genoemd. In het algemeen zijn dit soort automaten niet volledig probleemloos gebleken. Verschillende andere merken met een soortgelijke transmissies hebben ook geen vlekkeloze status, dus ik begrijp wel de ongetwijfeld goed bedoelde waarschuwing van uw garage.

De voornaamste problemen zijn vaak te herkennen aan laat opschakelen, soms ook met bijgeluiden vanuit de bak en een nogal aarzelende transmissie. Specialisten wijzen vaak naar de mechatronic en de koppelingen. Wanneer dat allemaal noodzakelijkerwijs aan de beurt is, ben je al gauw meer dan 4000 euro kwijt. Daarmee wil ik niet per definitie een negatief koopadvies afgeven maar een kritische proefrit om met name het functioneren van de bak uit te testen, lijkt me wel een terecht advies. En als stok achter de deur uiteraard een goeie garantie, om op terug te kunnen vallen wanneer er problemen optreden ná de koop.