Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verder rijden met elektrisch auto?

Vraag gesteld door W. Delfos op 14 juli 2020

Is het qua range voordeliger om met een elektrische auto tussendoor te rijden dan over de snelweg? Je zou verwachten dat tussendoor de snelheid lager zal zijn en er meer geremd moet worden!

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of het bereik van een elektrische auto groter wordt als u over provinciale wegen rijdt in plaats van de snelweg. Dat is inderdaad zo. Elektrische auto's maken zo efficiënt gebruik van het terugwinnen van energie bij remmen of uitrijden dat het verlies bij het optrekken minder groot is dan bij een benzine- of dieselauto. Daardoor verbruikt de auto minder stroom en wordt de actieradius groter.

Hoewel je dit moeilijk heel wetenschappelijk kunt meten, want dan moeten alle omstandigheden exact hetzelfde zijn, durf ik dat toch wel te stellen dat het 10-30 procent kan schelen. We rijden met elektrische auto's namelijk regelmatig dezelfde route van Den Haag naar Lelystad om de werkelijke actieradius en het verbruik vast te stellen en om meer ervaring met de auto's en het laadproces te krijgen. Heen binnendoor en terug over de snelweg. Het verschil was overigens nog veel groter toen de maximum snelheid nog niet naar 100 km/h was terug gebracht (overdag).