Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rem piept

Vraag gesteld door op 7 juli 2020

Ik heb een Fiat Grande Punto 2007, mijn remschijven en blokken zijn nieuw. Echter bij rustig remmen piept het bij de linkerrem. Mijn garage heeft de remblokken al opgeschuurd toen was het over. Maar nu een maand verder begint het weer te piepen. Wat kan dit zijn want ik vindt het zo'n rot gehoor en het hoort niet. Graag verneem ik wat ik hier aan kan laten doen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een set nieuwe remschijven en remblokken is er één rem met een piepend bijgeluid. Na een ingreep van de garage is het verschijnsel inmiddels weer terug.

Nieuwe blokken en schijven moeten in de regel zonder bijgeluiden kunnen functioneren. Nieuwe onderdelen hoeven immers nu niet in te slijten op oude onderdelen, zoals bij nieuwe remblokken op oude remschijven. Uitgaande van een linkerrem die gewoon z'n werk doet en niet aanloopt, wil het nog weleens helpen de remklauw waar de blokken in gehuisvest zijn goed schoon te maken. Er is ook een anti-piep pasta verkrijgbaar waar de blokken aan de achterkant mee worden ingesmeerd, soms ook met anti-piep plaatjes.

Wanneer het verschijnsel niet weggaat of slechts tijdelijk, is mogelijk de enige oplossing een ander setje remblokken. Desnoods van een andere leverancier die misschien wat frictiemateriaal net wat harder of juist zachter is. Gelukkig is het onschuldig en heeft het geen effect op de remvertraging, maar liever zonder bijgeluiden.