Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

PHEV milieuprofiel

Vraag gesteld door T.T.A.L. el Baradi op 21 juli 2020

Mijn vraag betreft welke PHEV auto's -nadat de accu geleegd is en er dus uitsluitend op de brandstof motor gereden wordt- het zuinigst rijden en het minste CO2 uitstoot hebben omdat ze in die modus als een effectieve hybride auto functioneren ipv eentje die uitsluitend op brandstof rijdt. Het gaat mij vooral om PHEV's met een elektrische actie radius van meer dan 60 km. Een dergelijke vraag werd eerder gesteld maar toen werd slechts 1 voorbeeld gegeven  Hyundai Outlander). Ik zou graag meer voorbeelden willen zien.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Onder de € 50.000 zijn er maar twee plug-in hybride auto's met een actieradius (fabrieksopgave) van iets meer dan 60 km: de Hyundai Ioniq en de Mercedes-Benz A-klasse. We zien dat de fabrieksopgave alleen gehaald wordt bij een zeer beheerste rechtervoet.

Een plug-in hybride heeft pas echt zin als u zeer regelmatig kunt laden. Als de stroom op raakt is het inderdaad nog steeds een effectieve hybride auto, maar door het accupakket wel een hele zware. Exacte verbruikscijfers zijn er er niet onder deze omstandigheden, maar u zou dan beter een gewone hybride auto kunnen rijden.

Die zijn zuiniger omdat ze geen groot accupakket hoeven mee te sjouwen. Met een middenklasse hybride auto als de Toyota Prius, Lexus CT, Kia Niro of de Hyundai Kona of Ioniq (gewone hybride) haalt u vrij makkelijk een verbruik van 5l/100km (1:20).