Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op dashboard oranje sleutel onderhoud Renault Twingo

Vraag gesteld door op 13 juli 2020

Ik heb een Renault Twingo en heb onderhoudsbeurt bij Renault-dealer laten doen. Zij hanteren of bij bepaalde km-stand of na jaar. Heb 4 maanden minder gereden (corona) en na jaar verschijnt sleutel. Kan ik dat negeren en resetten? Km stand is maar 16.661 en auto is van 7-12-2016. Hoe reset ik dat?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Een jaar na dato gaat het onderhoudslampje branden voor wederom een onderhoudsbeurt. U heeft echter 4 maanden lang beduidend minder gereden en u vraagt zich af of je deze mededeling kunt negeren.

Volgens opgave van Renault moet uw auto iedere 20.000 km óf eens per jaar voor onderhoud naar de garage. Afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Dus wanneer u zoals in uw geval niet binnen het jaar aan de genoemde 20.000 km komt, zal omstreeks één jaar na de laatste beurt de betreffende melding komen. Het is eigenlijk een logische melding.

In verreweg de meeste gevallen is het voorgeschreven onderhoud volgens de autofabrikant niet alléén kilometers- maar ook leeftijdgebonden. Dat heeft er mee te maken dat wanneer een auto relatief weinig rijdt er toch sprake is van onderhoudsnoodzakelijke ingrepen. Olie is daar eigenlijk het voornaamste voorbeeld van. De smerende eigenschappen nemen uiteraard af door met de auto te rijden.

Bij auto's de relatief weinig of vooral voor korte ritjes worden ingezet, gaat de oliekwaliteit óók nadrukkelijk achteruit. Door invloed van vocht en vuil, met name een verschijnsel bij auto's die weinig rijden, veroudert en verontreinigt de olie eerder dan bij een auto die dagelijks op bedrijfstemperatuur komt. Vandaar dus toch het advies het lampje niet te negeren en toch het voorgeschreven onderhoud te laten uitvoeren.