Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion Audi Q3

Vraag gesteld door B. Heine op 20 juli 2020

Ik heb belangstelling voor een Audi Q3 met 2 liter-motor, waarvan het kenteken is uitgegeven in december 2014. Ik heb echter verontrustende berichten gehoord over de TFSI-motor omdat die na enige jaren/kilometers erg veel olie zou gaan gebruiken. Zelfs dermate veel dat een volledige motorrevisie nodig kan zijn. Ook heb ik gelezen dat dit na productiejaar 2012 niet meer het geval zou zijn. Kunt u mij vertellen hoe dit zit of dit klopt?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de aankoop van een Audi van 2014 met de 2.0 TFSI motor een risico is in verband met een hoog olieverbruik.

De 1.8 en 2.0 L T(F)SI motoren van Audi en de aanverwante merken die deze motoren toepassen, hebben inderdaad de reputatie een hoog olieverbruik te hebben. En wel zodanig hoog dat een kostbare technische ingreep vervolgens onvermijdelijk is. Maar dat betreft gelukkig voor u de productiejaren 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012. De Audi Q3 die u op het oog heeft zit wat bouwjaar betreft ruimschoots aan de goede kant van de streep.

Dat neemt niet weg dat je als berijder altijd zelf verantwoordelijk bent voor het olieniveau en dat je dat met enige regelmaat peilt en desnoods bijvult. Zo krijg je wel een indruk wat het olieverbruik is. Maar Audi hanteert een norm van maximaal 1 liter op 2500 km. De generatie van de ''slechte'' jaren gingen daar ruimschoots overheen. Maar inmiddels lijken modificaties dit inmiddels toch echt te hebben opgelost.