Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mix runflat en normale banden

Vraag gesteld door op 21 juli 2020

Bij de garage (KwikFit) heb ik twee versleten banden laten vervangen. Dit omdat wij binnenkort naar Spanje rijden voor vakantie. Dit waren runflats, maar zijn nu vervangen door normale banden. Nu heb ik voor runflats en achter normale banden. Allen van hetzelfde merk en type (Bridgestone 205/55R16 91H). Volgens de garage is dit prima, maar ik heb hier mijn vraagtekens bij. Wat adviseren jullie?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over runflat banden. Dat zijn banden met noodloopeigenschappen. Bij een lekke band kan je met beperkte snelheid en over een beperkte afstand doorrijden naar een garage om de band te laten repareren of vervangen.

Wettelijk is het toegestaan om op de ene as runflat te monteren en op de andere as 'gewone' banden, maar ik zou het niet aanraden. Banden zijn een onderdeel van het weggedrag van de auto, dat kan licht worden verstoord door mogelijk verschil in grip tussen voor- en achteras. De runflats vervangen voor vier gewone banden is geen probleem. In ieder geval zult u voor de gewone banden een reservewiel óf reparatieset aan boord moeten hebben, dat is verplicht in Spanje, behalve als de auto op vier runflats staat.