Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten elektra voor auto

Vraag gesteld door A.W. Danen op 8 juli 2020

Er staat nu in de Kampioen de subsidie voor elektrische auto, maar nooit wordt er een vergelijking gemaakt wat het verschil is in benzine, diesel tanken en elektrisch laden aan kosten. Wat is rendabel? Elektra of fossiele brandstof?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Wij hebben die vergelijking gemaakt en de complete uitleg daarvan is te vinden op onze website. Afhankelijk van waar u precies oplaadt (thuis laden is veel goedkoper dan bij een snellader) zijn de oplaadkosten per kilometer ongeveer de helft van de kosten voor het tanken van een benzineauto. Diesel is zoals bekend iets goedkoper dan benzine maar andere kosten voor het rijden van een dieselauto zijn weer wat hoger. Dat geldt ook voor een elektrische auto omdat met name de aanschafprijs nog hoog is.

Daarom is de meest zuivere manier voor het maken van een vergelijking om een paar gelijkwaardige auto's te bekijken op de manier zoals u zelf een auto gebruikt. Het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, of u een auto nieuw of gebruikt aanschaft en de gebruiksduur spelen dan een grote rol. Om die individuele autokosten voor uw situatie uit te rekenen voor zowel een benzine-, diesel- als elektrische auto kunt u onze Autokostencalculator gebruiken.