Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heupgordel veilig genoeg?

Vraag gesteld door S. Bakker op 13 juli 2020

Is een heupgordel werkelijk veilig genoeg? Naar mijn gevoel niet. Kan ik de heupgordel voor een zevenjarig kind veiliger maken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een heupgordel wel veilig genoeg is voor een 7-jarige,

De heupgordel die vaak af-fabriek voor de middelste zitpositie is aangebracht, is feitelijk een goedgekeurde gordel en voldoet aan de gestelde eisen. Maar uw twijfel is begrijpelijk. Het diagonale gedeelte ontbreekt en bij een aanrijding is de bescherming van het bovenlichaam uiteraard veel beter voor elkaar bij een driepuntsgordel. Het gebruik van de heupgordel is vaak een noodzakelijk compromis en het advies is ook om juist het oudste kind op deze positie te plaatsen omdat jongere broertjes of zusjes fysiek wat kwetsbaarder zijn óf dat de gebruikte zitjes uitsluitend geschikt zijn i.c.m. met een driepuntsgordel.

Natuurlijk kan het altijd veiliger zoals een auto met wél drie driepuntsgordels achterin. En een nieuwe auto is wat botsveiligheid betreft ook altijd weer veiliger dan een auto van 10 jaar geleden. Maar het gebruik van de heupgordel maakt het vervoer van een 7-jarige daarmee niet onveilig en onverantwoord. Overigens kunt u de heupgordel niet veiliger maken of aanpassen en dat is ook verboden. Maar uw kind op een zitje in de heupgordel is verantwoord en er is geen manier of middel om dat veiliger te krijgen.